A helyi pénz közbeszerzési szerepeVissza

„Gondolkozz először kicsiben!”

 

A helyi pénz lehetséges szerepe a közbeszerzési eljárásokban

 

A helyi pénz gondolata nem új dolog a gazdasági életben, számos külföldi és hazai példa támasztja alá létjogosultságát, lehetőségeivel a Nemzeti Vidékfejlesztési Koncepció is foglalkozik.

 

A helyi pénzhelyettesítő rendszerek elsősorban szövetkezeti formában működtethetőek. A helyi pénz egyik fő funkciója, hogy megteremtse a helyi gazdaság preferenciáját, forgalmat generáljon a gazdaság helyi szereplői között, ezáltal élénkítse a helyi gazdaságot. A rendszer egyszerűbb formája a helyi pénz mellett a közösségi együttműködésen és bizalmon alapuló helyi cserekereskedelmi rendszerek, csereeszközök létrehozása.

 

A helyi pénz, túl azon, hogy a gazdaságélénkítés eszközeként működhet, komoly szerepet játszhat a munkahelyteremtésben, amennyiben önkormányzat a kibocsátó, úgy a pénzhelyettesítő utalvány kibocsátásával kamatmentes hitelhez juthat, és nem utolsó sorban erősíti az egyes gazdasági szereplők közötti együttműködést.

 

Egy működő jó példa –a svájci WIR Bank

 

1934-ben, Zürichben alakult meg a Wirtschaftsring-Genossenschaft, amely több mint 70 éves sikertörténetet könyvelhet el. A szövetkezet tagjai magánszemélyek, és KKV-ék. A rendszer fennállta alatt komoly fejlődésen ment keresztül, a pénzhelyettesítő eszköz kizárólag számlapénz formájában létezik. A pénzhelyettesítővel a szövetkezet tagjai egymásnak fizetnek, a pénz iránti keresletet az tartja fenn, hogy a CHW-ben kapott hiteleket visszafizessék. A WIR banki tevékenysége mellett tagjai számára rendszeresen szervez továbbképzéseket, összejöveteleket, melyek ösztönzik a tagok egymás közti üzleti kapcsolatait. és tevékenysége ösztönzőleg hat a svájci kis- és középvállalatok egymás közötti forgalmára.

 

A hazai gyakorlat kiemelkedő példája: HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet

 

Szerencsére nem kell túl messzire mennünk, ha működőképes magyar példákat keresünk.

Részletek: www.kekfrank.hu

 

Mi köze azonban mindennek a közbeszerzésekhez, kérdezhetnénk. A WIR tagjai a beszerzési igényük kielégítése kapcsán kiírt pályázatokon feltételként írják elő a CHW elfogadását, és a nagyobb elfogadási hányad eredményez nyerő pozíciót. Mindez már érdemes arra, hogy közbeszerzési szemmel is nagyobb figyelmet szenteljünk a kérdésnek.

 

A hazai közbeszerzési törvény a közösségi jogi közbeszerzési irányelveken alapul, és a közösségi jogalkotó értelemszerűen nem preferálja az egyes tagállamok részéről azt a törekvést, hogy a helyi vállalkozókat részesítsék előnyben, de nem is erről szól a helyi pénz esetleges közbeszerzési szerepe. A cél pusztán annyi lenne, hogy a hazai közbeszerzési pályázaton elnyert pénznek legalább egy része Magyarországon kerüljön elköltésre, és ilyen jellegű korlátot a közbeszerzési irányelvek nem tartalmaznak.

 

Előzőeken túl, a közbeszerzési irányelvek a közbeszerzési törvény logikájában elsősorban a közösségi rezsimbe tartozó eljárások vonatkozásában fogalmaznak meg követelményeket, így a nemzeti rezsim keretei között a jogalkotónak nagyobb szabadsága van, például a helyi pénz alternatíváinak kipróbálása is. Minderre tekintettel álláspontunk szerint érdemi vizsgálatot érdemel, hogy a közbeszerzési eljárások során az ellenszolgáltatás teljesítése során milyen feltételekkel lehet előírni a helyi pénz minél nagyobb arányú elfogadását.

 

Az MKI álláspontja szerint a helyi pénz alkalmazásának lehetősége a közbeszerzési eljárásokban fennáll, minderre figyelemmel küldetésünknek tekintjük, hogy erre minél szélesebb körben a gyakorlatban is sor kerüljön, adott esetben az MKI által lebonyolításra kerülő eljárások esetében. Minderre figyelemmel az MKI várja olyan ajánlatkérők, egyéb szervezetek jelentkezését, akik érdekeltek a helyi pénzek alkalmazási lehetőségének bővítésében.

 

További információ: kapcsolat@kozbeszerzesiintezet.hu

 

Szakmai anyagok:

 

A WIR Bankról – tanulmány (angolul)

A WIR 60 éve – tanulmány (angolul)

Bernard Liataer: The future of money – tanulmány (angolul)

 

keresés

REGISZTRÁCIÓ, HÍRLEVÉL

 

Oldalainkon számos funkció és tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el.

REGISZTRÁLJON Ön is vagy IRATKOZZON FEL rendszeres HÍRLEVELÜNKRE!

 

Regisztrált partnereink, IDE KATTINTVA tudnak BELÉPNI.

 

Elfelejtette JELSZAVÁT?

SMART SPP programA zöld közbeszerzési eljárások elterjedésének egyik legnagyobb akadálya az információhiány, amin tudunk segíteni.

A RÉSZLETEKET ITT TALÁLJA

Közbeszerzések lebonyolítása

©Copyright ABL Consulting és MKI. A www.kozbeszerzesiintezet.hu fejlécében látható fotó a Horvát Idegenforgalmi Közösség szíves engedélyével került felhasználásra, és a horvátországi Porer világítótornyot ábrázolja.