GAZDASÁGI MEDIÁCIÓVissza

Egy közbeszerzési eljárásban nem ritka, hogy az igazi problémák a teljesítés szakaszában kezdődnek, ahol akár ajánlatkérői, akár ajánlattevői oldalon már korlátozottak, de legalábbis költség- és időigényesek a lehetőségek a vitás kérdések rendezésére, és minden esetben károsan hatnak magára a beszerzésre, a projektre nézve, adott esetben komoly elszámolási nehézséget okozva, mondjuk egy támogatásból megvalósuló beszerzés esetében. A gazdasági mediáció hatékony, gyors és költségkímélő megoldást tud nyújtani a teljesítési szakaszban is minden érintett fél számára.

 

Mit jelent a gazdasági mediáció? Mikor érdemes alkalmazni?

 

A közbeszerzés, és bármely más beszerzési eljárás erősen szabályozott környezetet jelent egészen a szerződéskötésig. Azonban a teljesítési szakasz vonatkozásában már sokkal inkább a felekre van bízva, hogyan oldják meg a vitás helyzeteket. Ilyenkor nem mindig kizárólag a jogi eszközök a célravezetőek, hiszen azok egyrészt az ellentétek elmélyüléséhez vezethetnek, és esetleg további határidő csúszásokat, a legvégső esetben komoly költség- és időigénnyel járó peres utat eredményezhetnek, miközben a beruházó érdeke a projekt problémamentes megvalósítása lenne.

 

A gazdasági mediáció abban segít, hogy a beszerzési területen jártas, jogvégzett és az ügyben pártatlan mediátor a felek között a konszenzusos megoldás érdekében, speciális mediációs, konfliktuskezelő módszerek alkalmazásával ér el személyes egyeztetés során eredményt rövid időn belül, oly módon, hogy az ellentétek nem mélyülnek tovább, a felek képesekké válnak közös döntést hozni a megoldás érdekében, amely természetesen jogi formába is önthető a megállapodást követően. A mediátor feladata a felek közötti hatékony, a probléma valós megoldását eredményező személyes párbeszéd megteremtése, elősegítve a mindegyik fél számára elfogadható megoldást.

 

Egy példa a gyakorlatból:

 

Az ajánlatkérő ügyfél azzal keresett meg bennünket, hogy az eredményesen zárult közbeszerzési eljárást követően megkezdődött a teljesítés, a nyertes vállalkozó azonban néhány héttel a munkálatok megkezdését követően bejelentette, hogy le kíván vonulni a munkaterületről, mivel a teljesítésre nem képes. A felek között nem volt vita abban, hogy ebben az esetben az ajánlatkérőt megilleti a meghiúsulási kötbér, ez azonban nem jelentett valódi megoldást az ajánlatkérő számára, mivel a közbeszerzési eljárás újbóli kiírására már nem volt lehetősége, figyelemmel az időtényezőre. Többszöri, egyre ellenségesebb, jogi szankciókkal fenyegető több hetes csúszást eredményező levélváltást követően a helyzet továbbra sem rendeződött, a projekt csúszása már a teljes megvalósulást fenyegette. Az ajánlatkérő ekkor fordult mediátorhoz. A mediáció során kiderült, hogy a vállalkozó maga is nehéz helyzetbe került, mivel kifejezetten számolt a beruházás ellenértékével, válllakozásának arra nagy szüksége lett volna, de a speciális szakterületen dolgozó, kulcspozícióban lévő alválllakozó cégtulajdonosának elhalálozása miatt nem tudott teljesíteni egyes műszaki tartalmakat. A mediációs eljárásban nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét fél a konszenzusos megoldásban érdekelt. A mediáció során végül kiderült, hogy magával a szükséges szakértelemmel a válllakozó is rendelkezik, de a speciális berendezés nem áll a rendelkezésére, annak megvételére nincs lehetősége, ugyanakkor a további egyeztetések során megoldásként felmerül az a lehetőség, hogy a korábbi alvállalkozó jogutódjától a teljesítés idejére bérbe veszi a gépet, míg a hiányzó szakértelmet saját szakember útján biztosítja. A megoldás mindkét fél számára előnyös volt, és a vonatkozó jogszabályi feltételeknek is megfelelt, így a teljesítés elől az akadályok elhárultak, végül a projekt sikeresen zárult, a felek ezt követően több alkalommal is dolgoztak együtt más beruházások kapcsán. A megoldáshoz két alkalommal megtartott, egyenként 3 és 2 órás mediációs ülésre volt csak szükség.

 

A gazdasági mediáció különösen az alábbi esetekben hatékony megoldás:

 

- a beruházás, a projekt nem bírja el a késedelmet, különös figyelemmel a támogatásból megvalósuló beszerzésekre,

- gyors, megnyugtató és jogszerű megoldásra van szükség, olyan megállapodásra, amelynek betratása mellett minden fél elkötelezett,

- nincs idő a szokásos jogi egyezkedésre, vagy erre már történt kísérlet, amely azonban mindeddig nem hozott megoldást,

- a felek rendezni kívánják a konfliktust, de nem találják a mindenkit kielégítő megoldás, amely miatt nem tudnak megegyezni akár a teljesítés, akár az elszámolás részleteiben,

- a jogi út kizárólag peres úton hozna megoldást.

 

A mediációt követően az MKI hatékony jogi segítséget tud nyújtani a megállapodás jogi formába öntése terén, de igény szerint együttműködünk a felek jogi képviselőivel is, amennyiben a megbízónak ez az elvárása.

 


KÉRJE RÉSZLETES AJÁNLATUNKAT!

 

További információ: (30) 865-2818

kapcsolat@kozbeszerzesiintezet.hu

www.kozbeszerzesiintezet.hu

 

keresés

REGISZTRÁCIÓ, HÍRLEVÉL

 

Oldalainkon számos funkció és tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el.

REGISZTRÁLJON Ön is vagy IRATKOZZON FEL rendszeres HÍRLEVELÜNKRE!

 

Regisztrált partnereink, IDE KATTINTVA tudnak BELÉPNI.

 

Elfelejtette JELSZAVÁT?

SMART SPP programA zöld közbeszerzési eljárások elterjedésének egyik legnagyobb akadálya az információhiány, amin tudunk segíteni.

A RÉSZLETEKET ITT TALÁLJA

Közbeszerzések lebonyolítása

©Copyright ABL Consulting és MKI. A www.kozbeszerzesiintezet.hu fejlécében látható fotó a Horvát Idegenforgalmi Közösség szíves engedélyével került felhasználásra, és a horvátországi Porer világítótornyot ábrázolja.